vuurwerk dieren

Tips voor een stressvrije jaarwisseling

Als dierenbezitter is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de veiligheid en welzijn van je huisdieren tijdens de feestdagen. Een aspect waar veel huisdieren last van kunnen hebben is vuurwerk. Het harde geluid en de felle lichten kunnen angst en stress veroorzaken bij zowel honden als katten. In dit artikel geven we je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je huisdieren zo min mogelijk last hebben van vuurwerk.

1. Creëer een veilige plek

Zorg ervoor dat je huisdieren een veilige plek hebben waar ze zich kunnen terugtrekken tijdens het vuurwerk. Dit kan een speciale kamer zijn of een rustige hoek in huis waar ze zich prettig voelen. Maak deze plek comfortabel door bijvoorbeeld hun favoriete speeltjes, deken of mandje neer te leggen. Zorg er ook voor dat deze plek goed afgesloten is, zodat je huisdier niet per ongeluk kan ontsnappen.

2. Houd ramen en deuren gesloten

Tijdens oud en nieuw is het belangrijk om ramen en deuren goed gesloten te houden. Dit voorkomt niet alleen dat je huisdier kan ontsnappen, maar ook dat het vuurwerkgeluid minder goed doordringt in huis. Sluit ook gordijnen of rolluiken om de felle lichten buiten te houden.

3. Afleiding en ontspanning

Probeer je huisdier af te leiden tijdens het vuurwerk door bijvoorbeeld rustgevende muziek op te zetten of een spelletje met ze te spelen. Je kunt ook gebruikmaken van speciale ontspanningsproducten voor dieren, zoals kalmerende sprays of verdamperstekkers die feromonen verspreiden. Deze kunnen helpen om angstige gevoelens bij je huisdier te verminderen.

afleiden vuurwerk huisdieren

4. Blijf kalm en geef steun

Het is belangrijk om zelf kalm te blijven tijdens het vuurwerk, omdat huisdieren vaak reageren op de emoties van hun baasjes. Geef je huisdier steun door rustig bij ze te blijven en ze geruststellend toe te spreken zonder overmatig troosten, omdat dit juist kan bevestigen dat er iets mis is.

5. Overweeg professionele hulp

Sommige huisdieren ervaren zoveel angst tijdens vuurwerk dat extra maatregelen nodig zijn. In deze gevallen kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen, zoals een gedragstherapeut voor dieren. Zij kunnen je helpen met het trainen en begeleiden van je huisdier om beter om te gaan met vuurwerkangst.

6. Bereid je huisdier voor

Als je weet dat er vuurwerk aankomt, probeer dan je huisdier hierop voor te bereiden door ze geleidelijk aan het geluid te laten wennen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van speciale vuurwerkgeluiden-cd's of -video's die langzaam op volume worden afgespeeld terwijl je positieve ervaringen met je huisdier deelt, zoals spelen of knuffelen.

honden kijken vuurwerk op tv

7. Raadpleeg indien nodig de dierenarts

Als je merkt dat je huisdier extreem angstig is tijdens vuurwerk en bovenstaande tips niet voldoende helpen, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. Zij kunnen mogelijke medicatie voorschrijven of andere behandelingsmogelijkheden bespreken om de angst bij je huisdier te verminderen.

Onthoud dat elk huisdier uniek is en verschillend reageert op vuurwerk. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de beste aanpak voor jouw huisdier te vinden. Met deze tips kun je hopelijk de stress en angst van je huisdier tijdens vuurwerk verminderen en ervoor zorgen dat ze zich veilig voelen tijdens de feestdagen.