kitten in huis

Dit is wat je nodig hebt

Een kitten in huis nemen is een spannende en leuke ervaring. Maar voordat je je nieuwe harige vriendje verwelkomt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alles hebt wat hij nodig heeft om zich comfortabel en gelukkig te voelen. In dit artikel bespreken we de essentiële benodigdheden voor een kitten, zodat jullie samen een geweldige start kunnen maken.

Kittenproof je huis 

Ten eerste, zorg ervoor dat alle giftige planten buiten het bereik van je kitten worden geplaatst. Sommige planten, zoals lelies en hortensia's, kunnen schadelijk zijn voor katten als ze worden ingeslikt.
Daarnaast is het belangrijk om elektrische snoeren weg te werken of af te schermen. Kittens hebben de neiging om overal aan te knagen, dus zorg ervoor dat ze geen toegang hebben tot draden die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn.
Ook moet je ervoor zorgen dat er geen kleine voorwerpen rondslingeren die je kitten zou kunnen inslikken. Kleine speelgoedonderdelen of elastiekjes kunnen verstikkingsgevaar opleveren.
Tot slot is het raadzaam om bepaalde ruimtes in huis af te sluiten waar je liever niet wilt dat je kitten komt, zoals de wasruimte of de keuken waar gevaarlijke stoffen kunnen worden gevonden.

kittenproof huis

 

Kattenbak

Een kattenbak is een essentieel item voor eigenaren van katten. Het biedt de kat een plek om zijn behoeften te doen en voorkomt dat je huis bezaaid wordt met ongewenste verrassingen. 
Het is belangrijk om de juiste kattenbak te kiezen. Er zijn verschillende soorten op de markt, variërend van open tot gesloten bakken. Open bakken zijn gemakkelijk toegankelijk voor de kat, maar kunnen geuroverlast veroorzaken. Gesloten bakken daarentegen verminderen de geur, maar sommige katten vinden ze misschien benauwd. 
De locatie van de kattenbak is ook cruciaal. Kies een rustige en afgelegen plek waar je kat zich comfortabel voelt en privacy heeft tijdens het gebruik van de bak. Het is belangrijk om regelmatig de ontlasting uit de bak te scheppen en het grit te vervangen om geuren te minimaliseren en hygiëne te waarborgen. Sommige katten hebben mogelijk een sterke voorkeur voor bepaald grit, dus experimenteer met verschillende soorten totdat je er een vindt die jouw kat accepteert. Ten slotte, als je meerdere katten hebt, zorg dan voor voldoende kattenbakken in huis. Experts raden aan om minstens één extra bak per kat te hebben.

kattenbak voor kittens
Krabpaal

Ten eerste helpt een krabpaal bij het onderhouden van de nagels van je kat. Door regelmatig te krabben aan de paal houdt je kat zijn nagels scherp en gezond. Dit voorkomt dat ze te lang worden en in meubels of tapijten blijven hangen. 
Een ander voordeel is dat een krabpaal de stress bij je kat kan verminderen. Katten gebruiken het krabben namelijk ook als manier om te ontspannen en stress los te laten. Door een geschikte plek voor je kat te creëren waar hij kan krabben, geef je hem de mogelijkheid om zichzelf te kalmeren. 
Daarnaast voorkomt een krabpaal schade aan je meubels. Als je geen geschikte plek biedt om te krabben, zal je kat waarschijnlijk zijn toevlucht nemen tot andere oppervlakken in huis, zoals banken of gordijnen. Met een krabpaal geef je hem een alternatief dat veel beter is voor zowel jou als je meubels.

krabpaal katten

Speelgoed 

Kittens zijn speelse wezens die dol zijn op avontuur en ontdekking. Om ervoor te zorgen dat ze zich vermaken en zich goed ontwikkelen, is het essentieel om voldoende stimulatie te bieden. Het hebben van veilig speelgoed voor kittens is een must. Kleine balletjes, muisjes en speeltunnels zijn geweldige opties voor kittens. Deze speeltjes helpen niet alleen bij het bevorderen van fysieke activiteit, maar ook bij het stimuleren van hun mentale capaciteiten. Kittens kunnen urenlang plezier hebben met het achtervolgen van een bal of het jagen op een muisje. Speeltunnels bieden ook een geweldige omgeving voor kittens om hun nieuwsgierigheid te bevredigen en verstoppertje te spelen. Ze kunnen er doorheen rennen, erin kruipen en er zelfs in slapen! Zorg ervoor dat al het speelgoed veilig is voor kittens, vermijd kleine onderdelen die ze kunnen inslikken. Controleer regelmatig op slijtage of beschadigingen om de veiligheid te waarborgen. 
Door voldoende speelmogelijkheden aan te bieden, help je kittens niet alleen gelukkiger en gezonder te zijn, maar ook hun natuurlijke instincten en vaardigheden verder te ontwikkelen.

katten speelgoed

 

Kattenmand of bed

Een comfortabele slaapplaats is essentieel voor een gelukkige kat. Zorg ervoor dat je een kattenmand of bed hebt waar je kitten zich veilig en geborgen kan voelen. Kittens slapen veel, dus het is belangrijk om hen een rustige plek te bieden waar ze ongestoord kunnen rusten.
E
en goede kattenmand moet groot genoeg zijn voor je kitten om in te liggen en zich uit te strekken. Kies er een met zachte bekleding die gemakkelijk schoon te maken is. Sommige manden hebben ook verhoogde randen of kapjes die extra beschutting bieden. Plaats de mand op een rustige plek in huis, weg van drukke doorloopgebieden en lawaai. Katten houden van privacy, dus zorg ervoor dat de slaapplek afgeschermd is van nieuwsgierige blikken. 
Om de slaapplek nog aantrekkelijker te maken, kun je wat speeltjes in de buurt leggen. Dit zal je kitten aanmoedigen om de mand als zijn eigen plekje te zien en er regelmatig gebruik van te maken. 

katten slapen

Kattenreismand

Een kattenreismand is essentieel voor bezoekjes aan de dierenarts of andere reizen. Zorg ervoor dat de reismand stevig is en voldoende ventilatie heeft. Een handdoekje kan dienen als een vertrouwde geur voor je kitten, omdat het zijn eigen geur kan absorberen. Dit kan helpen om hem gerust te stellen en angst te verminderen tijdens het reizen. Daarnaast biedt een handdoekje ook extra comfort door de zachtheid en warmte die het biedt.

Voeding en snacks

Een goede voeding is van vitaal belang voor de groei en ontwikkeling van een kitten. Zorg ervoor dat je hoogwaardig kattenvoer koopt dat speciaal is samengesteld voor kittens. Kittenvoer bevat de juiste balans van eiwitten, vetten en andere voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond op te groeien. Daarnaast is het belangrijk om altijd vers water beschikbaar te stellen.
Klik hier om het assortiment voer voor kittens en katten te bekijken >>

Inschrijven bij dierenarts

Als je een nieuw kitten hebt, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk in te schrijven bij de dierenarts. Dit zorgt ervoor dat hij de juiste vaccinaties krijgt en regelmatig wordt gecontroleerd op zijn gezondheid. Vaccinaties zijn van cruciaal belang om je kitten te beschermen tegen veel voorkomende ziekten, zoals kattenziekte en niesziekte. Door je kitten op jonge leeftijd te laten vaccineren, bouwt hij een sterker immuunsysteem op en vermindert hij het risico op ziekte. Daarnaast zal de dierenarts regelmatige gezondheidscontroles uitvoeren om ervoor te zorgen dat je kitten zich goed ontwikkelt en geen symptomen vertoont van verborgen gezondheidsproblemen. Vroegtijdige detectie van eventuele problemen kan leiden tot een snellere behandeling en een betere prognose voor je kitten. Bij het inschrijven van je kitten bij de dierenarts, zorg ervoor dat je alle relevante informatie over zijn achtergrond meeneemt, zoals zijn geboortedatum, ras (indien bekend) en eventuele medische geschiedenis. Het is essentieel om de gezondheid van je nieuwe huisdier serieus te nemen. Door hem in te schrijven bij de dierenarts en regelmatig vaccinaties en controles te laten uitvoeren, geef je hem de beste start in zijn leven. 

katten dierenarts

Geduld en heel veel liefde

Creëer een rustige en veilige ruimte voor de kitten. Zorg ervoor dat er geen gevaarlijke objecten of open plekken zijn waar de kitten in kan verdwalen. Plaats ook wat speelgoed en een comfortabel bedje in deze ruimte. Laat de kitten langzaam wennen aan zijn nieuwe omgeving door hem eerst alleen in deze specifieke kamer te laten. Geef hem tijd om rond te snuffelen en verkenningstochten te maken zonder overweldigd te raken door het hele huis. Geleidelijk aan kun je meer kamers openstellen voor de kitten, maar houd altijd toezicht op hem om ongelukken of schade te voorkomen. Bied veel positieve aandacht en beloningen aan wanneer de kitten zich goed gedraagt en zich op zijn gemak voelt. Dit zal helpen bij het opbouwen van vertrouwen en een positieve associatie met zijn nieuwe thuis. Verwacht niet dat de kitten meteen alles perfect doet. 

Kittens kunnen behoorlijk energiek en speels zijn, maar het is belangrijk om geduldig met ze om te gaan, vooral als ze druk zijn. Kittens hebben veel energie en willen graag spelen en verkennen. Het kan soms overweldigend zijn als ze in het rond rennen en aan alles knabbelen wat ze tegenkomen. Het is essentieel om hun drukke gedrag te begrijpen en er op de juiste manier mee om te gaan. Probeer ze te voorzien van voldoende speelgoed en klimmogelijkheden, zodat ze hun energie kwijt kunnen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig met ze te spelen en interactie met hen te hebben.
Als een kitten erg druk is, kan het ook helpen om rustige momenten in te lassen waarin je je kitten tot kalmte kunt brengen. Geef ze bijvoorbeeld een plekje waar ze kunnen ontspannen en zich veilig voelen. Geduld hebben met een drukke kitten is cruciaal voor zowel hun welzijn als dat van jou. Onthoud dat kittens vaak snel groeien en hun drukke gedrag na verloop van tijd kan afnemen. Geef hen de nodige aandacht en geniet van de levendige persoonlijkheid van je kitten!

Met deze essentiële benodigdheden ben je goed op weg om je nieuwe kitten een geweldige start te geven. Vergeet niet dat elk individu uniek is, dus het kan zijn dat jouw kitten nog extra behoeften heeft. Neem daarom altijd de tijd om je kitten te observeren en hem de zorg en aandacht te geven die hij nodig heeft.

kittens in mandje