dieren ehbo

voor Honden en Katten 

Als trotse eigenaar van een hond of kat wil je er natuurlijk alles aan doen om ervoor te zorgen dat je harige vriend gezond en gelukkig blijft. Ondanks al onze inspanningen kunnen er zich echter toch situaties voordoen waarin EHBO nodig is. Het is daarom essentieel om als dierliefhebber basiskennis te hebben van EHBO voor honden en katten. In dit artikel delen we belangrijke eerste hulp tips die van pas kunnen komen in noodsituaties.

1. Beoordeel de situatie

Wanneer er iets misgaat met je huisdier, is het belangrijk om eerst de situatie te beoordelen voordat je actie onderneemt. Let op signalen zoals ademhalingsproblemen, bloedingen, braken, lusteloosheid of ongewoon gedrag. Deze symptomen kunnen wijzen op ernstige gezondheidsproblemen die onmiddellijke aandacht vereisen.

2. Raadpleeg een dierenarts

Bij elke noodsituatie is het raadzaam om direct contact op te nemen met je dierenarts. Een professionele mening kan cruciaal zijn bij het bepalen van de juiste stappen die moeten worden genomen om je huisdier te helpen.
Zie je een (wild)dier in nood wat niet van jou is, bel dan 114.

3. Verzorg wonden

In geval van verwondingen is het belangrijk om wonden zo snel mogelijk schoon te maken en te verzorgen. Spoel de wond voorzichtig af met lauw water en gebruik indien mogelijk een ontsmettingsmiddel om infecties te voorkomen. Bedek de wond met een steriel verband of gaas en zorg ervoor dat je huisdier niet aan de wond kan likken.

4. Stelp bloedingen

Bloedingen kunnen eng zijn, maar het is belangrijk om kalm te blijven. Probeer de bloeding te stelpen door druk uit te oefenen op het getroffen gebied met een schone doek of verband. Indien mogelijk, verhoog je het getroffen lichaamsdeel om de bloedstroom te verminderen. Raadpleeg altijd direct een dierenarts bij ernstige bloedingen.

5. Beheers ademhalingsproblemen

Als je huisdier ademhalingsproblemen heeft, moet je snel handelen. Controleer eerst of er zich geen objecten in de mond of keel van je huisdier bevinden die de ademhaling belemmeren. Als dit het geval is, probeer dan voorzichtig het object te verwijderen zonder letsel toe te brengen aan jezelf of je huisdier. Als de ademhaling niet verbetert, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

6. In geval van vergiftiging

In geval van vergiftiging moet je snel handelen om verdere schade aan je huisdier te voorkomen. Bel onmiddellijk een dierenarts en probeer indien mogelijk informatie over het gif mee te nemen naar de dierenartspraktijk. Dit kan helpen bij het bepalen van de juiste behandeling.

7. Koel brandwonden

Brandwonden kunnen pijnlijk zijn voor zowel honden als katten. Spoel de verbrande plek voorzichtig af met lauw water om warmte te verwijderen en zorg ervoor dat je huisdier niet aan de wond kan likken. Bedek de brandwond met een schoon verband en raadpleeg direct een dierenarts.

8. Bewusteloosheid

Als je huisdier bewusteloos is, controleer dan eerst of het nog ademt. Als dit niet het geval is, begin dan onmiddellijk met reanimeren door middel van mond-op-neusbeademing en borstcompressies. Breng je huisdier zo snel mogelijk naar een dierenarts voor verdere medische hulp.

9. Verstikking

Honden en katten zijn nieuwsgierige wezens die soms objecten inslikken die verstikkingsgevaar kunnen opleveren. Als je merkt dat je huisdier stikt, probeer dan voorzichtig maar snel het object te verwijderen zonder letsel toe te brengen aan jezelf of je huisdier. Overweeg om een EHBO-cursus voor dieren te volgen om eerste hulp bij verstikking goed onder de knie te krijgen.

10. Houd een EHBO-kit paraat

Het is altijd verstandig om een EHBO-kit speciaal voor huisdieren in huis te hebben. Zorg ervoor dat deze kit basisbenodigdheden bevat zoals verband, pincet, ontsmettingsmiddel, schaar en wegwerphandschoenen. Raadpleeg een dierenarts of dierenwinkel voor advies over wat er in jouw EHBO-kit zou moeten zitten.

EHBO voor honden en katten is een essentiële vaardigheid voor elke dierliefhebber. Door deze belangrijke eerste hulp tips te volgen, kun je in noodsituaties snel handelen en de gezondheid van je huisdier beschermen. Vergeet niet dat EHBO slechts een tijdelijke oplossing is en dat het altijd nodig is om direct professionele medische hulp in te schakelen.

Handige links

 • Dierenarts-Info.nl
  Zoek op woonplaats naar een beschikbare dierenarts

 • Dierenbescherming.nl
  Lijst met dierenambulances in Nederland

 • Amivedi
  Als je huisdier vermist raakt kun je dat hier melden

 • LICG.nl (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren)
  Uitgebreide informatie over EHBO bij huisdieren

 

 

ehbo dieren