benchtraining

Hoe pak je dat aan?

Honden zijn geweldige metgezellen en kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan ons leven. Maar net als bij mensen, hebben honden ook hun eigen behoeften en grenzen. Een belangrijk aspect van het opvoeden van een hond is het trainen van goed gedrag, en één methode die hierbij kan helpen is benchtraining.

Wat is benchtraining?

Benchtraining, ook wel bekend als kooitraining of crate training, is het proces van het leren van je hond om comfortabel te zijn in een speciale kooi of bench. Deze kooien zijn over het algemeen gemaakt van metaal of kunststof en bieden een veilige plek voor je hond om te rusten, slapen of zich terug te trekken.

Hoewel sommige mensen de term 'bench' negatief associëren met opsluiting, is het belangrijk om te begrijpen dat benchtraining niet bedoeld is als straf. Integendeel, het biedt een veilige en vertrouwde ruimte voor je hond waarin hij kan ontspannen en zich veilig voelt.

Waarom zou je je hond benchtrainen?

Benchtraining heeft verschillende voordelen voor zowel jou als je hond:

 • Gedragsmanagement: Een getrainde hond zal minder snel destructief gedrag vertonen wanneer hij alleen wordt gelaten. Door je hond te leren wennen aan de bench, kun je voorkomen dat hij meubels kapotmaakt of andere schade aanricht. 
 • Zindelijkheidstraining: Een bench kan helpen bij het zindelijk maken van je hond. Honden hebben van nature de neiging om hun rustplaats schoon te houden, dus een bench kan hen stimuleren om hun behoefte buiten te doen.
 • Veiligheid en comfort: Een bench biedt je hond een veilige plek waar hij zich kan terugtrekken wanneer hij gestrest is of behoefte heeft aan rust. 

honden slopen als je weg bent

Alternatieven voor een bench

Een andere optie is het gebruik van een puppyren. Dit geeft je hond wat meer ruimte dan een bench, terwijl het toch de mogelijkheid biedt om hem in een bepaald gebied te houden.
Als je huis voldoende veilig is, kun je er ook voor kiezen om gewoon één of twee kamers af te sluiten met behulp van hekken. Dit geeft je hond nog meer bewegingsvrijheid en voorkomt dat hij schade aanricht.

Hoe begin je met benchtraining?

Om succesvol te zijn in het trainen van je hond voor de bench, is het belangrijk om geduldig en consistent te zijn. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

 1. Kies de juiste bench: Zorg ervoor dat de bench groot genoeg is voor je hond om zich comfortabel in te bewegen, maar niet zo groot dat hij erin kan plassen en vervolgens weg kan lopen zonder er last van te hebben.
 2. Maak de bench aantrekkelijk: Leg een zacht kussen of kleedje in de bench om het comfortabeler te maken. Plaats ook wat speeltjes of kauwspeelgoed binnen handbereik.
 3. Introduceer geleidelijk: Laat je hond wennen aan de bench door hem er rustig aan te laten snuffelen en verkennen. Moedig hem aan om binnen te gaan met behulp van beloningen, zoals lekkernijen of positieve versterking.
 4. Bouw langzaam op: Begin met het sluiten van de deur voor een korte periode terwijl je nog in de buurt bent. Verleng geleidelijk de tijd dat je hond in de bench blijft terwijl je weg bent, maar zorg ervoor dat hij zich comfortabel voelt voordat je dit doet.
 5. Wees geduldig: Sommige honden hebben meer tijd nodig dan andere om zich op hun gemak te voelen in de bench. Forceer je hond niet om erin te blijven als hij angstig is; geef hem wat extra tijd en blijf positief belonen.

Belangrijke tips voor benchtraining

Hier zijn een paar belangrijke tips die je kunt volgen tijdens het trainingsproces:

 • Nooit straffen: Gebruik de bench nooit als strafmaatregel. Je wilt dat je hond zijn bench associeert met iets positiefs en veiligs.
 • Geduld hebben: Elke hond is anders, dus wees geduldig en respecteer het tempo van jouw hond. Forceer niets en geef hem voldoende tijd om zich aan te passen.
 • Een routine creëren: Honden gedijen goed bij routine, dus probeer een regelmatig schema te volgen voor het gebruik van de bench. Dit zal je hond helpen te begrijpen wanneer hij in de bench moet zijn en wanneer niet.
 • Positieve versterking: Gebruik altijd positieve versterkingstechnieken tijdens het trainen. Beloon je hond met lof, aandacht of traktaties wanneer hij gewenst gedrag vertoont.

Conclusie

Benchtraining kan een waardevol onderdeel zijn van de opvoeding van je hond. Het biedt hem niet alleen een veilige plek om tot rust te komen, maar kan ook helpen bij gedragsmanagement en zindelijkheidstraining. Door geduldig en consistent te zijn, kun je succesvol zijn in het trainen van je hond voor de bench. Onthoud dat elke hond uniek is en zijn eigen tempo heeft, dus wees geduldig en respecteer zijn behoeften.